Tio år med Tjsf.org

 

I dagarna är det tio år sedan jag tog över Tjörns släktforskares hemsida, och jag kan bara konstatera att tiden går. Med tanke på att jag bara var 22 när jag tog över, så har jag ägnat mig åt den här hemsidan nästan en tredjedel av mitt liv. Jag började släktforska våren 1999, och kom rätt snabbt att ägna mig en del åt min farfars Tjörnsläkt. När jag sedan kom i kontakt med först Hjalmar Erikssons material på Skärhamns bibliotek, och sedan Hans Larssons och Stig Rutgerssons forskningar via Anbytarforum, så kom jag att intressera mig allt mer för Tjörn. På den här tiden diskuterades släkten Månesköld flitigt på Anbytarforum, och jag kom att bli engagerad i de diskussionerna, eftersom jag upptäckt att även Månesköldarna hörde till mina anor. Tjörns släktforskare hade också kommit igång relativt nyss, och jag började gå på föreningens anbyten. På den tiden fanns det många vitt spridda, men mindre välunderbyggda uppfattningar om denna släkt, och mitt första bidrag till Tjsf.org var just en antavla för denna släkt.

 

I september 2001 blev jag ombedd att hoppa in som föreläsare om just släkten Månesköld på Tjörns släktforskares höstmöte. I samband med detta föredrag fick jag frågan om jag ville ta över som webansvarig för föreningen, och tackade ja, utan att ha så där väldigt mycket erfarenhet av att sköta hemsidor. Jag fick lära mig efterhand, men jag insåg snabbt att det inte behövde vara så avancerat, om jag bara såg till att fylla på regelbundet. Jag började uppdatera en gång i veckan, och även om jag har gått från att göra det punktligt varje söndag, till mer svävande någon gång per vecka, så håller jag fortfarande den takten, med lite hjälp... Jag får erkänna att det var lättare att komma på uppdateringar i början, i och med att det inte var så mycket publicerat, men jag har fortfarande en del idéer om saker som bör läggas ut, när jag får tid.

 

Just tid är väl något som jag har mindre av idag, än jag hade för tio år sedan. Då jobbade jag på universitetet, ett jobb som visserligen kunde vara ansträngande, men som också erbjöd pauser som kunde utnyttjas till annat. För tillfället jobbar jag på ett apotek, där det förvisso inte alltid är så många kunder som man kan önska, men där det ändå är svårt att använda pauserna till släktforskning. Om några månader börjar jag dock på ett nytt jobb, som sjukhusapotekare, och då tror jag att jag kommer att få mer tid och ork för att utveckla hemsideidéer. Sedan blev det ju en rätt stor omprioritering för mig när jag för dryga fem år sedan träffade Maria. Trots allt, släktforskning är inte alltid viktigast... Jag vill dock påpeka att jag lyckades få med mina Månesköldsanor i mitt tal när hälsade gästerna välkomna till vår bröllopsfest. (Vem jag pratade om kan ni fundera på, en ledtråd är att vi gifte oss i Skummeslövs kyrka.) Givetvis har jag kollat upp Marias anor en del, men inte lyckats komma närmare Tjörn än en del folk från Inland, men det är rätt hyggligt med tanke på att hon är från Markaryd.

 

Det har varit enormt roligt att se hemsidan växa till sig och bli så bra och innehållsrik. Det är så många som har bidragit till den, så det är omöjligt att räkna upp alla. Dennis och Marit Karlsson naturligtvis, inte minst med alla kyrkoböcker. Wilhelm och Henny Ängermark lika så. Folke Almegius domböcker är nog fortfarande det som jag räknar som enskilt största höjdpunkten att ha fått lägga ut. Stig Rutgersson har gett många matnyttiga bidrag, och likaså Kenneth Bengtsson. Och naturligtvis många fler, jag tackar er alla! De sista åren har jag också fått hjälp av Svante Carlsson, både med underhållsarbete, och med den uppfräschning han gjorde av sidan häromsistens. Tack!

 

Sedan några år tillbaka har ett annat Tjörnprojekt kommit att påverka vad jag prioriterar för tjsf.org, jag jobbar nämligen en hel del med vården och utvecklingen av Hans Larssons pärmar, och en del resultat av detta kommer nog att synas på föreningens anbyten framöver. Även om dessa saker inte läggs ut på nätet som det ser ut idag, så ger de en hel del spin-offer, som hamnar på hemsidan. Det är heller inte sällsynt att jag eller någon annan tar fram något material för det projektet, som sedan hamnar här.

 

Även om jag som sagt inte alltid har lika lätt att komma på idéer så tycker jag fortfarande att det är kul att jobba med sidan, och helt utan tankar är jag som sagt inte, däremot är jag som vanligt tacksam för idéer och bidrag till sidan. Om allt går som jag hoppas kommer jag nog att kunna skriva fler jubileumskrönikor, även om jag naturligtvis behöver hinna med en hel del annat samtidigt, som till exempel att flytta till det hus i Lerum jag och Maria blev ägare till idag. Till de saker jag vill utveckla hör att förbättra och utvidga avdelningen med kyrkoboksavskrifter, och att äntligen ta tag i en hel del obearbetat material jag har liggande om släkten Daa i Danmark, som Månesköldarna ju härstammar från. Eller finns det annat jag bör fundera på? Det är alltid intressant att få inspel och kommentarer.

 

I vilket fall, det skall bli intressant att fortsätta!

 

Anders Ryberg

 

 

Senast uppdaterad: 2011-09-30
 

Webbmaster: Anders Ryberg