Dokumentation av gårdsarkiv

 

Nästan alla gårdar hade förr i tiden ett gårdsarkiv i en eller annan form, där viktiga papper om gården samlades. Det kunde vara köpehandlingar, bouppteckningar, skifteskartor eller familjenoteringar. Det kunde också vara kassaböcker, dagböcker eller liknande. En del gårdsarkiv, som det i Kyrkefjäll, kan gå tillbaka till 1500-talet, många andra omfattar kanske mest handlingar från 1800-talet. Gårdsarkiven har nästan alltid mycket intressant att berätta om gården och dess historia, och på Tjörn så är de dessutom mycket ofta viktiga för släktforskningen, då mycket av kyrkoboksmaterialet saknas före 1779.

Hur viktiga gårdsarkiven är för forskningen visas inte minst av att landsarkiven runtom i landet har erbjudit sig att ta hand om ett antal. Gårdsarkiven är också viktiga då de tidvis belyser historien från de enskilda människornas perspektiv, och inte från myndigheternas.

Gårdsarkivens innehåll är allt för värdefullt för att bli bortglömt, vilket tyvärr ofta sker idag.

Om du har gamla handlingar liggande hemma skulle vi i Tjörns Släktforskare vara mycket tacksamma om vi fick titta på dem och kanske ta kopior av intressanta dokument. I och med digitalkamerans intåg så har vi numera också helt andra möjligheter att reproducera olika handlingar. Självklart så hjälper vi dig att tolka dokumenten och sätta in dem i sitt sammanhang.

Känner du till någon annan som har en samling gamla dokument kan du också tipsa oss.

Du kan antingen kontakta undertecknad eller någon annan i Styrelsen.

Anders Ryberg, 031-242716

 

 

Senast uppdaterad: 2011-03-24
 

Webbmaster: Anders Ryberg